+386 (0)30 654 321 info@simptom.eu Ljubljanska cesta 14, 3000 Celje
RFID  sledenje proizvodnega procesa

Proizvodne RFID rešitve

  • digitalizirana izmenjava podatkov vezanih na proizvodnji proces,
  • hitro in učinkovito zbiranje podatkov,
  • odličen nadzor izvajanjem strojev in delavcev,
  • detajlni podatki o proizvodnji zmogljivosti; monitoring hitrosti in kakovosti,
  • izjemna rešitev za procesni razvoj in rast podjetja.

Zakaj RFID in digitalizacija proizvodnje?

Kaj pomeni RFID tehnologija danes ni več vprašanje, se pa v mnogih primerih še vedno poraja vprašanje, kje takšne rešitve najbolj optimalno integrirati. Eno od takšnih področij je zagotovo optimalno naravnan RFID proizvodnji proces, kjer so dejanski podatki v realnem času ključnega pomena za optimalno in celostno izvajanje logistične veje proizvodnega podjetja.

RFID stacionarni čitalci in RFID bralne antene danes torej predstavljajo trend pri digitalizaciji proizvodnega procesa, saj omogoča avtomatizacijo identificiranja ter izmenjave podatkov vsake proizvodne faze, skladiščenja, odpreme, itd. RFID proizvodnjo identifikacijo je tako moč združiti v sistem “IoT” (Internet Of Things) oziroma digitalizacija proizvodnega procesa znotraj posameznega podjetja, kar pri sistemih “v oblaku” predstavlja visoko ažurnost in vsestransko dostopnost do podatkov. Takšen način spremljanja proizvodnega procesa imenujemo “pametna tovarna”.

RFID v proizvodnem procesu bistveno vpliva na zmanjšanje logističnih stroškov, poveča pa produktivnost in kvaliteto izvajanja. Ker govorimo o polni avtomatizaciji in digitalizaciji se možnost napak v celoti izključi, saj človeški faktor ne vpliva več na zajem podatkov (kot je to pri črtnih kodah),  ampak se lahko 100% osredotoči zgolj na dejanski delovni proces.

Ključna področja integracije RFID rešitev

Z masovno implementacijo in uporabnostjo RFID sistemov v praksi, so cene današnjih sistemov bistveno nižje in s tem je integracija le-teh smiselna v vseh korakih izvajanja. RFID identifikacijo je torej smiselno uporabiti v naslednjih aplikacijah: 

  • nadzor in slednje surovin, rezervnih delov ter inventarja,
  • avtomatski nadzor proizvodnih procesov izvajanja,
  • zbiranje in shranjevanje podatkov za dolgoročno analitiko,
  • skladiščenje proizvodnih izdelkov v podjetju in odprema

Ključni prednosti integracije RFID

1. Povečajte učinkovitost in enostavnost vodenja 
RFID identifikacija omogoča, da se vsak del proizvodne linije spremljamo in nadzorujemo na daljavo. Vsaka RFID čip ali nalepka na surovinah, izdelkih in rezervnih delih je edinstvena s podatki o proizvodu, kot so datum/ura, serijska številka, velikost itd. RFID čitalci na strojih ali vejah tekočih trakov preberejo podatke in izvedejo ustrezne ukaze robotom in logističnim sistemom. V tem času se podatki o proizvodnji prenesejo tudi “v oblak” oz. ERP ali BI sistem na vodstveni ravni, kjer je moč hitro zaznati in uporabiti informacije za morebitno korekcijo odločitev. Takšen način spremljanja je omogočen tudi pri nadzoru resursov, drobnega inventarja, itd, kar omogoča bistveno optimizacijo pri skladiščenju in pravočasni odpremi izdelkov.

2. Dinamično prilagodljivo proizvodnjo in prilagojeno povpraševanje 
Z integracijo inteligentne proizvodnje je najbolj ključna vzpostavitev fleksibilne proizvodnje, za katero je značilno poudarjanje individualizacije in prilagajanje željam kupcev. Z uporabo RFID tehnologije identifikacije se enotno povežejo vse vhodne surovine oz. polizdelki, proizvodni proces, distribucija in tudi naročniki, stanje česar lahko v celotnem logističnem procesu spremljamo v sklopu internega ERP sistema podjetja. V takšnem sistemu naročnik izda naročilo, proizvodnja naročila se samodejno prilagodi specifičnim željam, temu primerno se pripravijo tudi vhodne surovine, avtomatsko izvede individualna končna kontrola pred skladiščenjem, nadzor naročila pa se vrši vse do predaje naročniku. Učinkovitost in povečanje zadovoljstva naročnikov je zagotovljeno.

RFID proizvodna linija simptom

Želite izvedeti več?

Za več podrobnosti o RFID rešitvah in optimizaciji poslovnih procesov vas vabimo, da nas kontaktirate. Naša ekipa se bo z veseljem odzvala na interes skupnega srečanja, kjer lahko skupno preučimo vašo dejansko situacijo in podamo smernice o možnih izboljšavah. Vaše zadovoljstvo je naša največja motivacija.

has been added to the cart. View Cart
Top